Ιστορικά Στοιχεία

Η Τρίπολη Αρκαδίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Έθνους το 1821 αποτελώντας στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο, τη γνωστή Τριπολιτσά. Στη σημερινή εποχή, η Τρίπολη είναι εμπορικό, γεωργικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου και προσφέρει όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες ανέσεις στους κατοίκους της.

Συνδυάζει θαυμάσια καλοδιατηρημένα κτίρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με νεόκτιστες κατασκευές, μεγάλες πλατείες με ιστορικά μνημεία και παραδοσιακές εκκλησίες. Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Τρίπολη στην Αρκαδία σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα και τα μουσεία της πόλης καθώς και στους γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους Τεγέας και της Μαντίνειας, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα εκθέματα στο αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο και τα ερείπια του αρχαίου οικισμού, αντίστοιχα.

Στο κέντρο της πόλης είναι η πλατεία Άρεως με το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πλατεία περιτριγυρίζεται από το Δικαστικό Μέγαρο, το παραδοσιακό ξενοδοχείο Μαίναλον και ένα πανέμορφο πάρκο αναψυχής. Υπάρχει και ένα θαυμάσιο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου στο Δυτικό Πάρκο.

Ανάμεσα στα άλλα αξιοθέατα ή άξια επίσκεψης σημεία είναι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, ο ναός του Αγ. Βασιλείου, ασυνήθιστος γιατί στεγάζει καταστήματα στο ισόγειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, από τα πιο σημαντικά της πατρίδας μας, στεγασμένο σε κτήριο του Τσίλερ (1910), τα σπίτια των ποιητών Κ. Καρυωτάκη και Θ. Συνοδινού, όπως και άλλα πολυάριθμα νεοκλασικά κτήρια.

Στα περίχωρα της πόλης ο επισκέπτης θα βρει πανέμορφες εκκλησιές γαντζωμένες στις καταπράσινες λοφοπλαγιές, όπως ο Αγ. Γεώργιος, ο Αη Θανασάκος, ο Αη Γιάννης, η Κάρτσοβα κλπ, και οι γραφικές γυναικείες μονές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επάνω Χρέπας, του Αγ Νικολάου των Βαρσών και της Γοργοεπηκόου Νεστάνης.

Η παλιά πόλη διατηρεί ακόμα την ομορφιά με στενά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια. Ένα από τα αξιοθέατα της Τρίπολης είναι η Πλατεία του Aρεως όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό Δικαστικό Μέγαρο απέναντι από το μεγάλο πάρκο και τα πολλά κέντρα αναψυχής.
Την πόλη ομορφαίνουν επίσης η βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Βασιλείου με τις εντυπωσιακές καμάρες της, σημερινή Μητρόπολη της Τρίπολης, το σπίτι του πρόωρα χαμένου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη όπως και μερικά νεοκλασικά σπίτια (σ’ ένα από αυτά στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης όπου φυλάσσεται πλήθος ευρημάτων που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους).

Ο επισκέπτης μπορεί άνετα να κάνει έναν περίπατο μέχρι τον Αϊ-Γιώργη, την όμορφη εξοχική τοποθεσία με την πλούσια βλάστηση, το μικρό ζωολογικό κήπο και το ομώνυμο εκκλησάκι και να ξεκουραστεί στο τουριστικό περίπτερο. Στην καρδιά της Τρίπολης, ξεχωρίζει το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, ένα νεοκλασικό κτίριο κτισμένο το 1910. Το θέατρο αυτό υπήρξε από τα πολυτελέστερα της εποχής του.

Scroll to Top