ΤΕΝΙΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ – Έλενα Μπιλίση (Διατροφολός Ομίλου Τένις ΑΕΚ Τρίπολης)

Το τένις δεν είναι ένα απλό άθλημα αλλά ένα σπορ που σε μαθαίνει να έχεις αυτοέλεγχο και αυτοσυγκέντρωση. Μέσα από αυτό το σπορ, όσο αφορά το σωματικό μέρος, αναπτύσσεις ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία, αντοχή και  νευρομυικό συντονισμό. Όσο αφορά το πνευματικό μέρος σε διδάσκει να έχεις υπευθυνότητα, δημιουργικότητα, κοινωνικότητα, υπομονή, αυτοσυγκέντρωση και αυτοπεποίθηση. Είναι ένα άθλημα που γυμνάζει σώμα και μυαλό και αυτό γιατί απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, παρατηρητικότητα, γρήγορα αντανακλαστικά και τέλειο συντονισμό σωματικής και νοητικής ικανότητας.

Για να υπάρχει η τέλεια απόδοση στο τένις όμως ένας μεγάλος παράγοντας είναι και η σωστή διατροφή. Σε ένα άθλημα όπως το τένις που είναι διαλειμματικού τύπου, η διατροφή του αθλητή θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του και να είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά, ενέργεια και υγρά πριν, μετά και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αλλά και των προπονήσεων. Πολύ συχνά οι αθλητές κάνουν το λάθος και επικεντρώνονται στο πώς να τελειοποιήσουν τις κινήσεις τους. Δεν είναι αυτό όμως που θα τους οδηγήσει στην κορυφή. Την κορυφή την κατακτά αυτός που θα δώσει σημασία και στην ψυχολογία, την ανάρρωση και την διατροφή. Η σωστή ή μη σωστή λήψη τροφών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή σας.

Για αυτό σας παραθέτω κάποιες συμβουλές που θα μεγιστοποιήσουν την απόδοσή σας :

  • Καλό είναι να γνωρίζετε την σύσταση του σώματος σας. Μέσω μίας λιπομέτρησης από ένα αξιόπιστο μηχάνημα μπορείτε να γνωρίζετε το ποσοστό του σωματικού σας λίπους και της μυϊκής σας μάζας.
  • Θα πρέπει να καταναλώνετε σωστό ποσό θερμίδων αναλόγως με τις καθημερινές σας δραστηριότητες αλλά και με βάση τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό.
  • Η δίαιτα σας ενδείκνυται να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και κυρίως αυτούς που βρίσκονται στα φρούτα, τα ζυμαρικά και τις πατάτες.
  • Ανάλογα με την ένταση της προπόνησης πρέπει να γίνεται και σωστή λήψη πρωτεϊνών. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν μπορείτε να πάρετε συμπλήρωμα πρωτεΐνης χωρίς την έγκριση γιατρού και διαιτολόγου.
  • Σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και σε καθημερινή βάση.
  • Είναι καλό να καταναλώνετε ελαιόλαδο και τροφές πλούσιες σε Ω-3 και Ω-6.
  • Πρέπει να γίνεται καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για σωστή πρόσληψη βιταμινών.
  • Κατανάλωση γευμάτων ιδανικά maximum ανά τρείς ώρες για την αποφυγή υπογλυκαιμίας.
  • Προσοχή στην διατροφή πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Σωστή ανάρρωση μετά την άσκηση, πράγμα που συχνά ξεχνάμε και είναι πολύ σημαντικό.

Αυτά είναι κάποια TIPS που εύχομαι να σας βοηθήσουν στην καθημερινή σας απόδοση σε αυτό το όμορφο άθλημα. Για οποιαδήποτε διατροφική σας απορία θα χαρώ πολύ να σας εξυπηρετήσω!

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top